Obstetrică - ginecologie reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitala , consultatii si tratamentul afectiunilor in domeniul ginecologiei, diagnosticul si supravegherea evolutiei sarcinii, ecografie urmarire sarcina, inclusiv morfologie fetala, ecografie transvaginala, diagnosticul si tratamentul sterilitatii, implantare/extragere sterilet, examen secretie vaginala (Babes-Papanicolau), cultura col+antibiograma, chiuretaj uterin, interventii de mica chirurgie.
Ovul reprezinta o celulă feminină (gamet) a reproducerii, provenit din maturarea unui ovocit.
La suprafaţa ovarului un folicul se umflă şi se rupe eliberând ovulul pe care il conţine în a 14-a zi a ciclului menstrual. Eliberat ovulul este prins de către franjele pavilionului trompei uterine şi este trimis catre uter.Femeia produce cate un ovul (oul uman) in fiecare luna, iar rezerva sa de ovule este limitata la un numar fix in viata.
Eliberarea unui ovul matur din ovar in corpul unei femei este atat de sensibila la hormoni si la diversi factori.
Ovulatia nu are o frecventa foarte clara (aproximativ de 13 ori pe an in cazul unei femei) si se intampla destul de repede (maxim 15 minute de la inceput la sfarsit) si din cauza faptului ca nu stim niciodata exact cand are loc ovulatia
Dupa eliberarea unui ovul matur, in aproximativ 24 de ore acesta nu va mai fi viabil. Este o singura zi in luna in care femeia poate ramane insarcinata. Cu toate acestea, in cazul in care sperma era deja prezenta la nivelul colului uterin sau in uter inainte de ovulatie, sarcinia ar putea aparea fara sa existe un nou aport de sperma. Sperma ramane de obicei viabila pentru aproximativ 72 de ore (3 zile) in corpul unei femei.