Obstetrică - ginecologie reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitala , consultatii si tratamentul afectiunilor in domeniul ginecologiei, diagnosticul si supravegherea evolutiei sarcinii, ecografie urmarire sarcina, inclusiv morfologie fetala, ecografie transvaginala, diagnosticul si tratamentul sterilitatii, implantare/extragere sterilet, examen secretie vaginala (Babes-Papanicolau), cultura col+antibiograma, chiuretaj uterin, interventii de mica chirurgie.
Atunci cand este efectuat regulat, testul Papanicolau identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.Procedura a salvat milioane de vieti pana acum, permitand doctorilor sa trateze si sa indeparteze complet cancerul de col uterin inainte ca acesta sa se raspandeasca in tot corpul. De la descoperirea metodei de catre Dr. George Papanicolaou in anul 1928 si introducerea in practica curenta in urma cu 50 ani, utilizareatestului a redus numarul de decese datorate cancerului de col uterin cu peste 75%.
Testul conventional presupune ca proba, odata recoltata in cabinetul medical, sa fie imediat plasata pe lama si fixata. In cazul examenului Papanicolau in mediulichid, proba este introdusa intr-un flacon care contine un mediu special si trimisa la laborator pentru procesare, fara pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate. Astfel, unul din avantajele testului Papanicolau inmediu lichid este ca reduce probabilitatea ca proba sa fie considerata nesatisfacatoare pentru interpretare siastfel sa fie nevoie de o noua recoltare. In plus,testul Pap in mediu lichid permite testarea concomitenta, din aceeasi proba, a prezentei tipurilor HPV (virusul papilloma uman) cu grad ridicat de risc. Totusi, abilitatea de a detecta celulele anormale este similara atat in cazul testului in mediu lichid, cat si in cel conventional.
Cancerul de col uterin poate fi prezent fără să ai nici un simptom. De fapt, majoritatea persoanelor infectate cu HPV - cauza majoră a cancerului de col uterin - nu au simptome. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV ceea ce permite identificarea și tratarea celulele atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screening-ul este atât de important.
Atunci când se manifestă, simptomele cancerului de col uterin sunt confuze. Semnele de avertizare, cum ar fi sângerările sau scurgerile vaginale anormale sunt vagi și de altfel, multe femei confundă aceste manifestări cu alte condiții medicale comune. Dacă ai simptome între două testări Papanicolau (sângerare între menstruații, după actul sexual sau după instalarea menopauzei), mergi la medicul tău ginecolog.
Pentru un rezultat cât mai precis, nu este bine să-ți faci testul PAP când ești la menstruație, cea mai indicată fiind perioada de mijloc a ciclului menstrual. De asemenea, este recomandat să nu te speli intravaginal, să folosești tampoane intravaginale sau să ai contact sexual cu 48 ore înaintea testului, deoarece toate aceste activități pot duce la pierderea sau deteriorarea celulelor de la nivelul colului uterin.
Nu trebuie să nu-ți mai faci testul PAP din cauza senzației neplăcute pe care ai avut-o la examenele anterioare. Acest test îți poate salva viața. Știm că este dificil să te relaxezi înaintea procedurii, în special dacă este prima oară sau dacă ești îngrijorată de rezultate. Însă, dacă nu încerci să te relaxezi, îi va fi mult mai dificil medicului să introducă speculul din cauză că mușchii vaginali se contractă atunci cănd ți-e teamă sau ești anxioasă. Respiră profund de câteva ori și spune-ți că dacă te relaxezi, testul va fi recoltat mult mai rapid și ușor.