Obstetrică - ginecologie reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitala , consultatii si tratamentul afectiunilor in domeniul ginecologiei, diagnosticul si supravegherea evolutiei sarcinii, ecografie urmarire sarcina, inclusiv morfologie fetala, ecografie transvaginala, diagnosticul si tratamentul sterilitatii, implantare/extragere sterilet, examen secretie vaginala (Babes-Papanicolau), cultura col+antibiograma, chiuretaj uterin, interventii de mica chirurgie.

examen mycoplasma

examen mycoplasma

Mycoplasmele sunt cunoscute ca fiind cele mai mici forme biologice ce pot supravietui singure. Spre deosebire de toate celelalte bacterii, aceste procariote nu au perete celular. Mycoplasmele sunt ubicuitare regnului vegetal si animal, dar Mycoplasma spp. si Ureaplasma urealyticum colonizeaza si infecteaza omul si nu se gasesc la animale. Ele reprezinta cele 2 genuri ale familiei Mycoplasmataceae5.

Infectiile provocate de mycoplasme sunt asimptomatice in 30-70% din cazuri.

Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum sunt implicate intr-o gama variata de afectiuni urogenitale: boala inflamatorie pelvina, sterilitate, avort septic, uretrite nongonococice la barbati, rar orhiepididimite, sindrom uretral la femei, infectii puerperale acute (subacute si cronice), pielonefrite, peritonite, sindrom Reiter. Anumite serotipuri sunt implicate in etiopatogenia infertilitatii4.

Dismicrobismul vaginozelor include frecvent si M. hominis. Tot M. hominis poate da, rareori, vaginite prepubertare1.

Transmiterea se poate face prin contact direct intre gazde, vertical de la mama la fat, prin infectii nosocomiale si prin transplant.

Din totalul uretritelor nongonococice, 20-25% sunt provocate de M. hominis, U. urealyticum si M. genitalium. Acesti agenti colonizeaza vaginul femeilor care au contact cu mai multi parteneri. Clinic se manifesta ca: vaginite, cervicite, bartholinite, febra puerperala si chiar sterilitate.

Ureaplasma poate cauza inflamatii placentare, poate invada sacul amniotic, provocand infectii persistente si complicatii la nastere. Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum au fost izolate, in aproximativ 10% din cazuri, din sangele femeilor cu febra puerperala sau avort, dar nu si de la femeile afebrile care au avut avorturi sau la gravidele sanatoase.

La persoanele cu sistem imun intact, M. hominis si U. urealyticum sunt, de obicei, germeni comensali ai mucoasei tractului genital inferior, prezenta lor nefiind asociata cu manifestari clinice. Virulenta lor este scazuta, comportandu-se ca oportunisti. Prezenta lor in aceasta zona in procente diferite este explicata prin modul de comportament si se refera la: statutul economic, comportamentul sexual si numarul partenerilor sexuali5.

Infectiile cu M. hominis si U. urealyticum, alaturi de Chlamydia trachomatis, sunt considerate boli venerice “de generatia a III-a”; infectiile evolueaza cronic si produc o serie de complicatii, afectand calitatea vietii individului. Aceste persoane pot ramane mult timp “purtatori sanatosi” ai infectiei, surse in vehicularea agentilor infectiosi pe cale sexuala.

In vederea reducerii morbiditatii se impun: depistarea si tratarea corecta a bolnavilor, controlul periodic al acestora pentru evitarea recidivelor si educatia sanitara in randul populatiei active sexual.

Este obligatoriu ca inaintea recoltarii pentru examen , cu 48 de ore sa se intrerupa administrarea medicamentoasa endocervicala, a irigatiilor vaginale si a contactului sexual.

© 2015 Copyright by ginecologie-romania.ro